İspir Fasulyesinin özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmasıdır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir. 1 dekardan yaklaşık 100 kilo üretilmektedir.
İspir Kuru Fasulyesi, arazinin dağlık olması ve makineli tarımın yaygın olmaması nedeniyle çok zor şartlar altında üretilmektedir. Ekim ayında fasulye ekilerek tarla sürülür, hayvan gübresi tarlanın her tarafına dağıtılır. Hayvan gübresinden başka hiçbir gübre ve kimyasal madde kullanılmamaktadır. Aynı tarlaya en fazla 2 yıl fasulye ekilir. 2 yıldan sonra 1 yıl nadasa bırakılır ya da başka bir ürün ekilir. Ekime mayıs ayında başlanan fasulyenin haziran ayında çapası yapılır. Çapa yapıldıktan sonra fasulye sırıkları dikilir. Haftada 1 kez olmak üzere her hafta düzenli olarak sulanması gerekir. İyi verim almak için özellikle çiçek zamanı daha sık sulamak ve suyu aksatmamak gerekir. Mevsim şartlarına göre hasat zamanı eylül sonu, ekim başları gibidir. Makineli tarım yaygın olmadığı için hasat ırgat usulü ile yapılır. Fasulyeler tarladan söküldükten sonra elle tek tek ayıklanır. Sonra kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra fasulyelerin tanelerinden ayrılması safhasına geçilir. Ayrılma işleminden sonra elek yardımıyla elenir. Son işlem olarak içerisinde bulunan yabancı maddeler ve küçük taneli fasulyeler ayıklanır.
İspir Fasulyenin besin değerleri çok yüksektir. 100 gram İspir Fasulyesinde ortalama olarak 24 gram protein, 330 kalori, 1,5 gram yağ 20,2 karbonhidrat bulunur. Ayrıca içeriğinde fosfor, kalsiyum, demir, potasyum ve B1, B2,B3 ve E vitaminleri de bulunur.
İspir Fasulyesinin sağlığa da birçok yararları bulunur. İçeriğinde yüksek potasyum sayesinde düzenli olarak tüketiminde yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda kandaki kötü kolesterol düzeyini de önemli ölçüde düşürür. İspir Fasulyesinin vücuttaki kan şekeri düzeyini kontrol altına alma özelliği de vardır. O nedenle şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Zengin lif içeriği sayesinde kalın bağırsak ve hemoroit sorunları yaşayan kişilerin özellikle tüketmesi gereken besinler arasındadır.
Kaynak:http://www.ispir.gov.tr/ispir-fasulyesi